UA

+38 (0432) 555 053

UA

+38 (0432) 555 053

Як правильно провести підготовку насіння до сівби

Автор Альфагро — В Категорії Аграрний бізнес — 20.09.2019

20

Вер
2019

Підготовка насіння є одним з ключових етапів вирощування рослин. Від якості проведення якого залежать терміни дозрівання і обсяги врожаю. Є звичайно деякі сорти, які без проблем приживаються в грунті і без попередніх процедур, але їх небагато. В основному ж обробка насіння застосовується практично до всіх затребуваних культурах.

Приготування посівного матеріалу може включати в себе від одного до семи кроків, все залежить від типу рослини, кліматичних умов і стану грунту. Калібрування, замочування, прогрівання, загартовування, а також протруювання насіння — ось основні з них. Варто відзначити, що процедури, які проводяться, можуть відрізнятися в залежності від того, садите ви у відкритий грунт, або в тепличний.

Починати підготовку насіння до сівби потрібно заздалегідь, тому як на те ж замочування піде від 12 до 70 годин. Якщо провести цей етап правильно, то можна не тільки домогтися своєчасного проростання і гарного врожаю, а й заощадити кошти на покупку препаратів для боротьби з шкідниками, придбання мінеральних добрив. Грамотно підібрані препарати для протруювання насіння дозволять не турбуватися про здоров’я рослин протягом усього сезону.

У цій статті ми приділимо увагу найпоширенішим і затребуваним культурам, таким як перець, томати, огірки, морква, квасоля, кріп і редиска. Поетапно розглянемо передпосівний обробіток їх насіння.

У чому полягає підготовка насіння перцю до посіву

Насіннєвий матеріал перцю, як солодкого, так і гострого, недостатньо витривалий і швидко втрачає в свіжості. Тому до його підготовки є чимало вимог. Їх список наступний:

  1. Відбір. Щоб відсіяти зіпсоване насіння потрібно приготувати розчин з 40 грамами солі на 1 літр води. Киньте їх туди приблизно на 7 хвилин. За цей час повноцінне насіння опуститься на дно, а браковане — спливе. Після цього гарненько просушіть посадковий матеріал.
  2. Протруювання. Для обробки насіння перцю перед посівом приготуйте 1% розчин перманганату калію і помістіть їх туди на 15 хвилин. Потім промийте стічною водою.
  3. Підживлення мікроелементами. Здійснюється за 1-2 дня до посадки. Для цього готується розчин з мікроелементами (як це робити дивіться в інструкції до препарату) і в нього кладуть насіння, упаковане в марлеві мішечки. Через 12-24 години просушіть його, але не промивайте.
  4. Пророщування. Необов’язковий етап, проте якщо вам не терпиться побачити сходи, то можете його провести. Насіння для цього кладуть в марлю, трохи зволожують і ставлять в тепле місце. Вже через добу проб’ються перші паростки. Але не випускайте з уваги, що висаджувати такий матеріал потрібно строго у вологий грунт, в сухому він зіпсується.
  5. Загартовування. Важливий момент при підготовці насіння перцю до посадки, від нього залежить стійкість рослини до температурних коливань і інших зовнішніх факторів. Спочатку насіння необхідно замочити в теплій воді і дочекатися поки воно набухне. Потім поставити його в холод, на рівні 1-2 градусів, на 1-1,5 дня, після цього добре просушити.

Ключові етапи підготовки насіння томатів до посіву

Відбір насіння томатів здійснюється за тим же принципом, що і перцю, тому зупинятися на цьому етапі не будемо. Наступний крок — обробка марганцівкою. Розчин готується з марганцю і води, в співвідношенні 1г на 1 склянку відповідно. Матеріал укладають в марлеву тканину і опускають в отриману рідину на 20 хвилин, після чого просушують. Це необхідно для захисту рослини від вірусних хвороб.

Третій етап – підживлення. Варіантів розчинів кілька, ось найпоширеніші:

  • Деревна зола (1 маленька ложка на 1 літр води);
  • Нітрофоска (1 мал. ложка на 1 літр води);
  • Мікроелементи (дивіться інструкцію);
  • Гумат натрію (1/4 мал. ложки на 1 літр води).

Насіння кладуть у отриману рідину на 12 годин, після цього в воду — на 24 години.

Останнім кроком підготовки є гарт. Матеріал поміщають в холодильник (в той відділ, де температура тримається в радіусі 1-2 градусів) на 1-2 дні, час від часу злегка підмочуючи мішечки. Після цього насіння відразу висаджують в грунт.

Що потрібно зробити перед посадкою огірків насінням в грунт

Насамперед необхідно провести відбір, для цього підійде все той же спосіб поміщення матеріалу в солону воду. Однак якщо ви не заготовляли насіння, а придбали їх в пакетиках, то цього можна і не робити, звичайно зіпсовані туди не кладуть. Другим кроком перед посадкою насіння огірків є гарт. Проводиться він таким же чином, як і для томатів, а саме шляхом охолодження в холодильнику протягом 1-2 діб.

На третьому етапі підготовки матеріал треба протравити. Для цього переважно використовують 1% -ний розчин марганцівки або оцтової кислоти. Деякі фермери зараз намагаються уникати хімії при посадці огірків в грунт, замінюючи її УФ-опроміненням. Після протруювання насіння можна замочити. Для цього їх кладуть в змочену марлеву тканину, при температурі 20-25 градусів, і залишають на добу.

Для підживлення даної культури добре підійде розчин з деревної золи (2 стол. ложки на 1 літр води). По закінченню трьох годин потрібно відразу провести посадку насіння огірків у відкритий грунт, якщо ж такої можливості немає, то цей етап необхідно здійснити відразу після гарту, добре висушивши і перемішати матеріал. Пророщувати огірки необов’язково, але при бажанні можна. Для цього помістіть насіння у вологе середовище мінімум на дві доби.

Підготовка насіння помідор до посіву в тепличних умовах

У теплиці висаджують переважно гібридні і високорослі сорти помідорів. Насіння для цього практично ніяк не обробляють, чи не гартують і не сушать. Головна вимога — підготувати грунт. Зазвичай для цього використовують одну з наступних сумішей:

  • На 1 відро з торфом, перегноєм і дернової землею кладуть 1 стол. ложку деревної золи, 1 мал. ложку суперфосфату і сульфату калію;
  • На 1 відро з перегноєм і торфом кладуть 1 літр річкового піску, 1 стол. ложку деревної золи і суперфосфату.

Отриману суміш необхідно настояти протягом тижня, а також зволожити. Безпосередньо в день посадки її поливають теплим гумат натрієм. Сходи зазвичай з’являються через 6-7 днів.

Як правильно підготувати насіння моркви до посіву

Насіннєвий матеріал цієї культури відрізняється високим вмістом ефірної олії, що в свою чергу ускладнює сходи. Тому готувати його потрібно ретельно. Всього можна виділити 8 ключових кроків:

  1. Замочування. У теплій воді, на 1,5 дня. Час від часу насіння потрібно промивати, щоб не допустити бродіння.
  2. Загартування. Все, як і в попередніх випадках, замотуємо в марлю і кладемо на середню полицю холодильника.
  3. Пророщування. Можна провести як стандартним способом (потримати насіння у волозі і теплі), так і альтернативним (упакувати в мішечок і висадити в грунт на глибину в багнет лопати, через тиждень просушити і посіяти остаточно).
  4. Добриво. Для морквини в основному застосовують такі речовини як гумат натрію (0,01% розчин) або епін (4 краплі на склянку води).
  5. Захист від хвороб. Для протруювання можна використовувати марганець (1г на склянку води), борну кислоту (1 г на 5 літрів води) або перекис водню (3% розчин).
  6. Клейстування. Дана процедура потрібна для рівномірної посадки. Полягає вона в наклеюванні насіння на найтонший папір (наприклад, туалетний або серветки). В якості клею використовується розчин з крохмалю (2-3 ложки на 1 літр води), розчинної добрива (1 мал. ложка на 1 літр).

Правильна підготовка насіння кропу до посіву

На відміну від всіх вищезазначених культур, кріп є не дуже вибагливою рослиною. Його насіння, також, як і у моркви, сповнені ефірним маслом, але це не заважає даній траві вчасно і рівномірно сходити. Єдине, що потрібно зробити — замочити кріп, але процедура ця трохи відрізняється від уже описаних. Насіння укладаються в марлю і поміщаються в ємність з гарячою водою (приблизно 60 градусів) на 2 хвилини. Після цього їх тримають в ледве теплій воді 2 дні, час від часу змінюючи рідину і промиваючи насіння. Перед посадкою матеріал слід добре просушити.

семена укропа

Для прискорення проростання можна замочити насіння в розчині з деревної золи (2 ложки на 1 літр, тримати 4-5 годин) або в розчині з добавками мікроелементів і різних стимуляторів (дозування дивіться в інструкції).

Що потрібно для підготовки насіння редиски до посіву

Для отримання якісного врожаю слід ретельно відкалібрувати матеріал. Садити варто тільки велике, здорове насіння одного сорту, змішувати різні не рекомендується. В цілому підготовка редису складається з 3 кроків:

  1. Відібране насіння покладіть у вологу тканину і залиште на 24 години в теплому місці.
  2. Приготуйте воду з температурою в 50 градусів, киньте туди посадковий матеріал на 15 хвилин, для дезінфекції. Після цього можете удобрити його мікроелементами, за бажанням.
  3. Замочіть насіння на 12 годин у ледве теплій воді, після чого просушіть. Редис готовий до посадки.

Важливо! Замочування потрібно проводити безпосередньо перед посадкою. В іншому випадку оброблене насіння досить швидко зіпсується.

Основні вимоги до підготовки насіння квасолі до посіву

Спочатку матеріал ретельно фільтрують, за такими ознаками як форма, гладкість шкурки, цілісність і розмір стручка бобу.

Протравлювати насіння потрібно як мінімум за 2-3 тижні до посіву, проте в залежності від препарату, цей термін може збільшуватися до 2-3 місяців. Удобрення мікроелементами проводиться слідом, або навіть одночасно.

Для більш швидкого проростання потрібно замочити насіння в талій воді не довше ніж ніж на 15 годин. Найнебезпечнішим шкідником для квасолі вважається довгоносик. Щоб забезпечити захист від його атак необхідно опустити посадковий матеріал в розчин з амонієм і борною кислотою на 5 хвилин.

Висновки

Підготовка насіння дійсно дуже важлива. Від неї залежить швидкість проростання, дозрівання і загальне здоров’я рослин. Більшість культур обов’язково потрібно обробляти, деякі ж можна садити в практично чистому вигляді. Головне не перестаратися, адже при надмірних замочуванні або протруєнні можна серйозно нашкодити незміцнілому насінню.

Залиште свій коментар