UA

+38 (0432) 555 053

UA

+38 (0432) 555 053

Як виростити трюфель в Україні

Автор Альфагро — В Категорії Аграрний бізнес — 18.06.2018

18

Чер
2018

На сьогоднішній день пошук перспектив для бізнесу – одна з найбільш актуальних тем. Досить складно знайти нішу, в якій конкуренція дозволить новачкові розвиватися і заробляти. Залишається або відразу ж вкладати шалені суми, щоб зуміти вийти на ринок і гідно утримати позиції, або придумати щось нове, знайти те, про що поки що не чули. Сьогодні ми розглянемо цікаву ідею для розвитку додаткового, досить прибуткового бізнесу – вирощування трюфелів.

Що таке трюфель

Трюфеля – їстівні гриби з бульбоподібними тілами. Знайти трюфель неозброєним оком досить складно, адже вони ховаються під землею на глибині до 30-40 см. Цей вид грибів є справжнім делікатесом, за яким полюють гурмани.

Цінителі знають, що найголовніше – це унікальний, ні з чим незрівняний аромат: суміш деревних, ягідних запахів з відтінком моху, і лісової вологи. Умілий кухар знає, що можна використовувати трюфель двічі. Спочатку продукт, щоб добре наситився запахом, зберігають разом з трюфелем певну кількість часу. Зазвичай це вершкове масло, з якого після роблять соус. Після такої процедури гриб можна використовувати вже за прямим призначенням – приготувати і подати.

Зазвичай в чистому вигляді трюфель не подають – занадто накладно. Дрібними шматочками прикрашають сирні тарілки, соуси, а також присипають зверху гарячі страви тонкими скибочками. Як правило, в ресторанах вага трюфеля на всю порцію страви – не більше 4-6, зрідка 8 г.

Ціна трюфеля

Різні види трюфелів і оцінюють по-різному. Наприклад, добірні гриби з Тоскани купують за ціною від 4 тис. євро за кг. Найвищі ціни на гриби з Альби – від 7,5 тис. євро, хоча знавці стверджують, що вони не відрізняються тим самим чудовим ароматом, через який гриб прозвали їжею богів. Однак в українських ресторанах ціна трюфеля за 1 кг стартує від 4 тисяч гривень, оскільки законодавчої бази з питань виробництва та торгівлі даним видом грибів немає. Більш того, цей делікатес занесений до Червоної книги, що автоматично забороняє збирати лісові трюфелі. Але якщо знищення диких грибів заборонено, то вирощувати їх самостійно ніхто не забороняє.

Білий трюфель або чорний трюфель смачніше?

Існує близько сотні видів трюфеля, і навіть люди, які працюють на грибних фермах, можуть відрізнити їх тільки за назвою на латині. Однак найвідоміші і найбільш цінні – білий італійський трюфель і чорний французький.

По-своєму унікальні, ці два види постійно конкурують один з одним, і однозначного фаворита у громадськості немає – погляди діляться приблизно порівну, адже комусь важливіше смак білого трюфеля, а хтось більш цінує чудовий аромат чорного.

Для особливих гурманів навіть є цікавий рецепт, який поєднує в собі обидва види: шматочки чорного трюфеля в соку білого.

Як виростити трюфель в Україні

Деякі до сих пір вважають, що вирощування трюфеля неможливо, але це помилка.

На даний момент найбільш ефективним є австралійський метод – гриби звідти регулярно постачають на міжнародний ринок. Унікальність цієї технології в тому, що вона дозволяє збирати перший урожай через пару років, а не вичікувати 15-20 років, як було раніше. Спочатку урожай досить невеликий, приблизно 5 кг з гектара, але через 5-6 років можна отримати вже до 20 кг з гектара, ще через п’ять років – в два рази більше. Цей метод вимагає досить багато уваги і скрупульозності, проте витрати часу з лишком окупаються!

Отже, в чому ж суть методу?

Проростки різних видів дуба або ліщини заражають міцелієм чорного трюфеля. Після потрібно витримати місяць-два карантину в абсолютно стерильних умовах, щоб бути впевненими, що міцелій добре прижився. Потім проростки висаджують і тримають на карантині ще кілька місяців. Остаточно микориза буде приживатися ще рік, а на той час проростки досягнуть потрібного розміру для подальшого висаджування в грунт.

Зверніть увагу на те, що важливо заражати саме проростки рослин: так в майбутньому на коренях дуба буде добре розвинена микориза.

Місце вирощування також дуже важливо для успіху. Перед тим, як вкладатися в матеріали для ферми трюфелів, вивчіть грунт, який ви збираєтеся пристосувати для цього. Ідеальний грунт – без каменів, аерований, насичений кальцієм і гумусом, з рівнем рН від 7,5 (мінімум). Перевірте, щоб в цьому місці не було інших грибів.

Ідеальний клімат – відносно сухий і не дуже жаркий (річна температура від 17°С до 23°С), це важлива умова для розвитку дубів.

Коли з місцем ви визначилися, а проростки досягли потрібного розміру, пора висаджувати їх. Ідеальний час – навесні, коли заморозки вже не повернуться. Грунт необхідно повністю очистити від бур’янів, і очищати ті бур’яни що з’являться ще пару років. Виключіть використання загальнознищуючих препаратів, а також будь-які добрива: щоб не пошкодити міцелій можна застосовувати тільки препарати з глюфосинат амонію, так як він швидко розкладається.

Для оптимального розвитку одного трюфельного дуба буде досить висаджувати їх на відстані 5 м один від одного. Додатково можна висаджувати дерева, які будуть стимулювати розвиток трюфелів – до них відносяться всі цитрусові, льон і оливкове дерево. Частина грибного врожаю може виростати досить близько до поверхні. Такі трюфелі можуть зіпсуватися, і щоб уникнути цього, потрібно посипати піском грунт, який покривається тріщинами.

Де росте трюфель в Україні

На території України цей делікатес можна відшукати навіть в Київській області, недалеко від столиці, а також в Карпатах. Ще одна локація в Україні, де можна стовідсотково відшукати трюфелі – Вінницька область. Туди завіз французькі гриби російський полководець Суворов більше 200 років тому і успішно культивував їх, а через деякий час українські трюфелі вже успішно поставляли в Європу.

Відомо також, що у Вінницькій області зараз найлегше знайти підземні гриби в лісах Ямпільського, Тульчинського та Теплицького районів.

Куди продати трюфель

Вирощування і продаж трюфелів – золота жила для України, адже білі трюфелі, які поширені у нас, цінуються трохи більше, тому що їх важко культивувати. Основна проблема в тому, що зібрані в лісах трюфелі продавати не можна – так як це червонокнижна рослина, то за це штрафують. У законах також ще не передбачений пункт про промислове вирощування делікатесу, так що легально цей бізнес працювати на даний момент не може.

Найближчим часом очікується зміна і внесення правок до законодавства, але поки що активно розвивається тільки чорний ринок. У лісах, крім випадкових любителів, працюють професійні “мисливці за трюфелями”, а також вже існує кілька ферм, які тільки і очікують легальної можливості для своєї роботи.

Поки що є тільки кілька варіантів збуту – нелегально, через Словаччину, Польщу або Угорщину. Звідти під впізнаваними брендами товар надходить далі в країни ЄС, Канаду, США і т.д.

Українські ресторатори теж охоче купують трюфелі з рук – за ціною від 4 тисяч за кг, адже вони анітрохи не поступаються якістю європейським, а часом виявляються краще. Справа в тому, що трюфель зберігається зовсім недовго, і з Європи вони можуть приїжджати вже трохи полежати, а тому рестораторам вигідніше купити місцеві гриби, які довше пролежать.

Попит на трюфелі тільки зростає, і тому якщо ця тема здається вам цікавою і прибутковою, то ще до легалізації продажу варто почати оснащувати власну ферму.