UA

+38 (0432) 555 053

UA

+38 (0432) 555 053

ТОП-10 країн світу з вирощування кукурудзи

Автор Альфагро — В Категорії Аграрний бізнес — 24.01.2019

24

Січ
2019

Кукурудза з року в рік займає лідируючі позиції в списках найпоширеніших культур сільського господарства. Першими місцями вона поступається в основному тільки рису і пшениці. Такі вражаючі показники пояснюються зростаючим попитом як з боку кормового сектора, так і з боку харчової промисловості. У цій статті ми розглянемо найбільших виробників кукурудзи на світовому ринку.

1 – США

США

США стала однією з перших країн, які почали вирощувати кукурудзу в величезних масштабах. Чому однією з? Тому що вперше широке поширення дана культура отримала в Мексиці. Клімат країн Америки, причому як Південної, так і Північної, відмінно для цього підходить, тому у списках кращих з виробництва кукурудзи в світі їх часто можна зустріти в першій десятці.

Левову частку всієї продукції, а саме 70%, беруть на себе штати, що входять в так званий “кукурудзяний пояс”. Вони знаходяться в північно-центральній частині країни, де для цієї культури кліматичні умови вкрай сприятливі. Щорокий загальний обсяг виробництва зростає приблизно на 10-12 млн тонн. У звітності за останній рік цей показник становив понад 384 млн тонн.

2 – Китай

На території Китаю можна зустріти чимало різновидів грунту, рельєфу і кліматичних умов. Тому вони вирощують велику кількість культур. Також вони вкрай педантично ставляться до землі, за показником оброблюваних територій вони перебувають на третьому місці в світі (124 Га – 12% від загальної площі). В цьому плані вони поступаються лише США та Індії.

Чималу роль в успішному вирощуванні китайцями кукурудзи грають їхні наукові досягнення в сільськогосподарській сфері. Завдяки інноваційним методам захисту рослин від шкідників і погодних катаклізмів вони значно підвищили свої показники врожайності за останні роки. За останніми звітами вони склали трохи більше 231 млн тонн.

Також варто відзначити популярність чорних сортів кукурудзи в Піднебесній. Вона вважається більш поживною, а цукру в ній в кілька разів більше ніж в звичайному маїсу. Найпопулярнішим сортом цієї категорії є “Xin Jun He Anthocyanin Black Sweet”.

3 – Бразилія

Бразилія здавна славиться своїм сільським господарством. Практично 20% від загальної кількості робочого населення працює саме в цій сфері. Як і в більшості країн Америки, успішного вирощування кукурудзи на бразильських землях сприяє сприятливий клімат. На деяких ділянках вони встигають зібрати за сезон 2 врожаю.

Зростання врожайності маїсу в “країні контрастів” за останні роки також пов’язано з ще однією причиною. А саме зі збільшенням території оброблюваних земель. Однак цей процес поки що призупинено, тому в подальшому такого швидкого зростання врожайності від Бразилії чекати не варто. Також в 2018 році багато бразильськіх фермерів зазнали збитків через різке падіння ціни на їх маїс (з $ 200 / т до $ 160 / т), а також через підвищення вартості вантажоперевезень. В результаті останнє збирання кукурудзи збилось з графіків, багато продукції просто зіпсувався. За останній рік їх загальний обсяг виробництва даної культури склав 64 млн тонн.

4 – Аргентина

Сільське господарство Аргентини завжди було націлене в першу чергу на задоволення внутрішніх потреб. Однак і в плані експорту вони також досягають успіху. Кукурудза довгий час була в пошані у аргентинських фермерів, проте з 2015 року було прийнято рішення скоротити посівну площу для цієї культури. Причиною тому стало падіння ціни на кукурудзу, а також підвищення витрат на її вирощування.

Зараз ситуація з вирощуванням кукурудзи стабілізувалася, в минулому році аргентинським аграріям практично підкорилася позначка в 40 млн тонн. Це на 15 млн більше ніж в 2015.

5 – Мексика

Незважаючи на те що мексиканці першими вивели вирощування кукурудзи на масовий рівень, в подібних рейтингах вони далеко не завжди потрапляють до першої п’ятірки. Виною тому не найсприятливіший клімат, а також не настільки великі території як у США або Китаю. І тим не менше в минулому році вони змогли виробити понад 28 млн тонн маїсу. В першу чергу через те, що дана культура (нарівні з квасолею) є для них пріоритетною і більшість оброблюваних земель використовується саме для цього.

Нещодавно було виявлено, що практично всі мексиканські продукти, вироблені з кукурудзи, містять в собі ГМО. Генетично модифіковане насіння може витримати різні погодні умови, а також вистояти під натиском шкідників. З огляду на особливості клімату цієї країни, даний метод є для них досить дієвим.

Прочитати про норми внесення добрива можна тут.

6 – Україна

Українські землі завжди славилися своєю родючістю. Незважаючи на те, що наша країна значно молодше попередніх представників рейтингу, від мексиканських і аргентинських показників ми відстаємо не набагато. За минулий рік наші аграрії змогли зібрати 28 млн тонн кукурудзи. Правда це на півтонни менше, ніж в позаминулому. Причиною такої просадки стали не найкращі погодні умови в цьому сезоні.

Зонально Україна ділиться на певні частини, для яких до вирощування рекомендуються різні гібриди кукурудзи. Під “гібридами” в даному випадку розуміється ступінь стиглості, встановлена ​​за міжнародним стандартом. Цей показник може варіюватися від 100 до 900, з кроком в 10 пунктів. Так північних і західних регіонах підходить тип ФАО 200-250, центральних і південних – ФАО 250-500.

Щоб скачати каталог Альфагро натисніть кнопку:

7 – Індия

Індія робить дуже серйозний акцент на сільське господарство, частка цього сектора у ВВП країни становить цілих 25%. Правда переважно це худоба, тому як там він у чималому ступені грає роль тягової сили. Однак і вирощування різних культур, в тому числі і кукурудзи, грає важливу роль в їх економіці.

Індійський експорт маїсу в світовому розрізі не настільки масштабний, а ось ринок Південно-Східної Азії вже який рік за ними. Загальний обсяг виробництва в цій країні зростає поступово. У 2014 році цей показник дорівнював 24 млн тонн, а через 3 роки – більше 26 млн тонн.

8 – Індонезія

Орні землі становлять 9,5% від загальної площі країни. Уряд Індонезії грамотно розпланував розвиток аграрного сектора і обсяг виробництва кукурудзи планомірно збільшується практично щороку. За останніми звітами він склав 20,5 млн тонн.

Не в останню чергу на ці показники вплинуло використання трансгенних сортів. Про користь чи шкоду таких продуктів досі точаться суперечки, однак те, що це вкрай позитивно впливає на врожайність – доведений факт. Адже такі сорти більш витривалі, їм не так страшні гербіциди та шкідники.

9 – Росія

У Росії кукурудза вирощується практично повсюдно (крім самих холодних місцевостей), однак на зерно лише в 3 основних регіонах: Північно-Кавказькому, Ніжневолжском і Центрально-чорноземний. Площа оброблюваних під маїс земель на цій території – понад 700 тисяч гектарів. З кожного гектара збирається приблизно 3,5 тонни.

Росія в подібному рейтингу піднялася так високо (в першу десятку) вперше. До цього їх обганяли канадці і французи, однак у них, в плані врожайності, останній рік видався далеко не найкращим. Однак і заслуг аграріїв РФ применшувати не варто, все-таки за один рік вони зробили значний стрибок – від 11,5 млн тонн до 15,5 млн тонн.

10 – Канада

Канадське сільське господарство по праву вважається одним з найбільш продуктивних. За підрахунками експертів канадські ферми можуть забезпечити їжею практично 100 млн людей. І не дивно, адже вони займають майже 8% від всієї площі країни, а це цілих 69 млн гектарів. Велика їх половина націлена на тваринництво і приблизно 40% – на вирощування рослин.

Практично весь сільськогосподарський сектор країни знаходиться в південній частині, де до цього привертають кліматичні умови (Центральна Канада і Степові провінції). Північні ж райони в основному займаються рибальством і полюванням. Починаючи з 2012 року в країні було вирішено збільшити території під засів кукурудзою. По ідеї це повинно було значно збільшити щорічний урожай, проте в минулому році обсяг склав 12,5 млн тонн, що на 2 млн тонн менше, ніж в 2014 році.

Трохи про французів і їх ситуацію з кукурудзою

Франція ніколи не очолювала подібні рейтинги, проте в першій десятці (в районі 6-9 місця) перебували стабільно. Однак за останні роки їх показники з виробництва маїсу істотно знизилися. Можливо, головна причина криється в забороні на використання трансгенного насіння. Заборона ця була постановлена на законодавчому рівні і була з радістю прийнята більшістю населення. І в цьому безумовно є сенс, адже багато вчених продовжують стверджувати, що продукти, вирощені подібним чином, можуть шкодити здоров’ю.

Французький уряд проявив турботу про здоров’я своїх громадян, проте і підвищувати врожайність якось потрібно. Адже падіння обсягу виробництва з 18,5 до 12 млн тонн за 2 роки приємним не назвеш. Вихід французи вирішили знайти вдавшись до передових технологій. У 2018 році був презентований спеціальний робот, який може самостійно обробляти 500 гектар засівів. Поки що широке поширення він не отримав, так як все ще перебуває в стадії розробки.

Висновки

Загальні обсяги світового виробництва кукурудзи ростуть з кожним роком. Дана культура використовується в великих кількостях як в кормовій сфері сільського господарства, так і в харчовій промисловості. Що стосується рейтингу найбільш процвітаючих в цій справі країн, то посунути з першого місця США навряд чи в найближчі кілька десятків років комусь вдасться. Аж надто у них великі території засівів, та й клімат у багатьох штатах дуже підходящий.

Україна, незважаючи на свій молодий вік, стабільно знаходиться в першій десятці, а один раз навіть піднялася на 4-й рядок. У нас є всі необхідні кліматичні і рельєфні умови для масштабного вирощування кукурудзи. Залишається лише налагодити організаційні і технічні моменти, і тоді цілком можна розраховувати на місце в першій п’ятірці.

Читайте про нову методику обробки грунту і вирощування сільськогосподарських культур – Strip-Till за посиланням: https://www.alfagro.com.ua/texnologiya-strip-till/