UA

+38 (0432) 555 053

UA

+38 (0432) 555 053

Амарант – майбутнє аграрної галузі?

Автор Альфагро — В Категорії Аграрний бізнес — 28.01.2019

28

Січ
2019

З кожним роком агротехнології розвиваються все більше. Це обумовлено зростанням загальних потреб у виробництві продуктів харчування. Все частіше практикується насадження сільськогосподарських культур в тих регіонах, де раніше їх вирощування не відбувалося. Це стало можливо завдяки зміні кліматичних умов по всьому світу, і в Україні зокрема.

Що таке амарант

На сьогоднішній день по вирощуванню зернових культур на території України в лідери виривається така рослина як амарант. До переваг даної культури можна віднести:

  • Легкість у догляді;
  • Стійкість до зневоднення. Амарант здатний переносити тривалу посуху, по завершенню якої продовжує своє зростання;
  • Стрімке зростання. Вирощування можливо в весняний, пожнивний і поукосний період;
  • Зелень рослини містить 16% білка, здатна збагачувати ґрунт;
  • Доцільність вирощування та інші. Рентабельність становить від 500 до 1000%;
  • Серед різних сільськогосподарських культур ця рослина славиться високим живильним і харчовим індексом.

Існує багато варіантів застосування амаранту, тому з кожним днем ​​попит на дану культуру підвищується. Крім власників невеликих ферм, вирощуванням цієї рослини починають займатися і великі аграрні організації.

Amarant добре пристосовується до зростання в помірному кліматі. Дану культуру вирощують не тільки в степових і лісостепових зонах, а й у центральних областях України. Щоб отримати хороший урожай, амарант необхідно ростити на території з живильним глинистим або піщаним ґрунтом. При цьому водо- і повітропроникність повинна бути досить висока (рН 4,5 – 8,5).

Дана культура любить тепло і світло, тому низька температура може бути згубною для неї. У разі похолодання до + 7 ° С і нижче, рослина загальмує своє зростання до найближчого потепління. Найкращим періодом для посіву амаранту вважається проміжок часу з 1 по 10 червня. Мінімальна температура для проростання насіння амаранту становить +15 … 17 ° С, ідеальною ж вважається +25 … 28 ° С.

Вирощування амаранту в Україні

Вирощування амаранту на території України тривалий час відбувалося досить в невеликих кількостях, оскільки не були настільки розвинені ринки для збуту врожаю. Піковим періодом вирощування даної культури вважається далекий 2003 рік, в якому було засіяно 35 тис. Га. Після цього була тривала перерва. Причиною цього стала відсутність сировинної бази у підприємств, які займалися переробкою амаранту (в Україні таких налічувалося понад 20). Були спроби придбання сировини з-за кордону, але від цієї ідеї довелося відмовитися через високу ціну.

Відновлення масового посіву почалося тільки в 2018 році. Причиною цього стало об’єднання зусиль аграрних фірм, які вирощують амарант, і переробниками. На даний момент спостерігається стрімкий розвиток амарантового галузі. В Україні почали активно вирощувати цю культуру. Частина сировини призначена для внутрішнього ринку, а частина експортується за кордон.

Які сорти вирощують в Україні

Amarant вважається рослиною короткого дня. Період вегетації у кожного сорту буде різним (від 90 до 130 днів). Деяким видам даної рослини потрібно 160 днів для зростання і розвитку.

Якщо враховувати вирощування амаранту в промислових масштабах, то на території України використовується кілька сортів з одного або декількох напрямків, які здатні задовольнити потреби аграрної галузі. Всі вони призначені для вирощування культури при різних кліматичних умовах.

До ранньостиглий сортам можна віднести:

  • Ультрас;
  • Геліос;
  • Харківський – 1.

Найбільший відсоток вмісту масел спостерігається:

  • У середньостиглих сортів «Ацтек» – має харчовий напрямок;
  • «Студентський» – універсальний сорт (вирощується для харчових, кормових і лікувальних цілей);
  • «Лера» – дається високий урожай, призначений для кормових цілей;
  • «Сем» – містить велику кількість масла, призначений для зернових і кормових цілей.

Де використовується Амарант

Ринок збуту амаранту досить великий. Вирощування цієї культури дає можливість отримати високобілкові харчові продукти. Також отримані масла використовуються для виробництва сировини для косметики, може бути застосоване в технічних галузях. Амарант є незамінним ресурсом для виробництва різних кормів.

Найбільшим попитом продукція з амаранту користується в сфері виготовлення здорового харчування. Така продукція може похвалитися низьким вмістом насичених жирів, натрію і цукру. Відсутій глютен. Таке харчування містить в собі велику кількість протеїну і включає в себе 18 незамінних амінокислот. Також продукція з амаранту має багатий вітамінний і мінеральний склад, до якого входить: калій, кальцій, залізо, магній, фосфор, марганець і інші. Нерідко товари з амаранту називають їжею довгожителів, а також присвоюють статус харчової культури 21 століття.

Основним продуктом, який виготовляється з амарантового культури, вважаються масла. Ціна на амарантове масло в Україні становить 40 $ за один літр. За кордоном ця продукція дорожче в кілька разів. Вартість масла з амаранту в Європі і США досягає 200 $. В Африці і Азії ціна такої продукції 100 $ за літр.

Якщо врахувати кількість масла з амаранту у всьому світі, то можна побачити, що Україна експортує лише 0,1% від загального обсягу даної продукції. Світовий ринок амарантового масла оцінюється в 550 мільйонів доларів. Таку інформацію надала відома американська маркетингова організація. Щороку виробництво даної продукції збільшується на 12%.

Продукція з амаранту активно застосовується в медицині. Фармакологічні препарати, до складу яких входить амарантове масло, дозволяють ефективно боротися з хворобами серця, шкіри, ендокринної та імунної системи. Крім цього, такі медикаменти здатні виводити з організму токсини, шлаки і радіонукліди.

Доцільність вирощування такої культури як amarant

Амарант вважається економічно дуже вигідною культурою. Вартість однієї тонни амарантових насіння становить 25 000 грн. При цьому витрати на вирощування не перевищують 10 000 грн за один гектар. Найбільш підходящим місцем в Україні для вирощування амаранту вважаються південні землі країни.

А про те, як збільшити врожайність на 25% за допомогою технології Strip-Till ви можете почитати за цим посиланням.

Труднощі у вирощуванні амаранту

Головна проблема, з якою стикаються аграрії в Україні, полягає в слаборозвиненій логістиці між виробником продукції та фірмами, які переробляють сировину. Крім цього, розвиток даного бізнесу також уповільнює слабка державна політика щодо експорту амарантового масла.

Збут товарів з амаранту гальмується через малу інформованість жителів України щодо корисних властивостей даної культури. Щоб вирішити цю проблему було створено спеціальне агентство, завданням якого є просування і популяризація продукції з амаранту.

Висновок

Продукція з амаранту вважається дуже корисною і доцільною у виробництві. Amarant показує хорошу стійкість до зневоднення і стрімке зростання зелені. Для повноцінного росту оптимальною температурою для даної культури вважається + 26 ° С.

Кращим місцем для вирощування амаранту на території України є південь країни. Дана культура використовується у виробництві харчової продукції, кормів, медикаментів і косметики. Технологія вирощування амаранту досить нескладна, однак потрібно своєчасно виконувати всі процеси.

А почитати про сучасні технології в аграрній галузі можна за посиланням: https://alfagro.com.ua/uk/dosvid-perehodu-na-strip-till-vid-inozemnih-koleg-10-porad-dlya-vprovadzhennya-z-garantovanoyu-efektivnistyu/.